De opkomst van matcha beauty
Artikel in De Beauty Professional, editie 3 2025
​
geschreven door Brigitta van der Linden, BLUSHtxt

De opkomst van matcha beauty
​
Matcha verovert al ruime tijd de gezondheidswereld: van celebrities die pronken met hun matcha lattes tot collageensupplementen, -dranken en voedingsmiddelen. Daarop voortbordurend zou matcha steeds vaker als steringrediënt in anti-aging-crèmes worden verwerkt, omdat het groene poeder het nieuwste wondermiddel tegen huidveroudering zou zijn. Een slimme marketinghype of een revolutionaire doorbraak in de zoektocht naar de eeuwige jeugd?
De gezondheidsvoordelen van groene thee zijn al langer bewezen. Het ingrediënt wordt veelvuldig gebruikt in dranken, voedingsmiddelen en supplementen. Maar volgens wereldwijde socialmediakanalen gaat de invloed van matcha verder: het wordt steeds vaker verwerkt in parfums en huidverzorgingsproducten vanwege de veronderstelde huidverbeterende eigenschappen.
Over de grens
Pinterest UK meldt dat de zoekopdrachten naar ‘matcha’ met 155% zijn gestegen en ook de zoekwoorden ‘matcha aesthetic’ en ‘matcha nails’ zijn met 60% en 20% gestegen. Termen waarop in Nederland nog nauwelijks wordt gezocht. Speciaal voor De Beauty Professional dook onderzoeksbureau Dermabase in de feiten en fabels rondom matcha. Daarnaast geven Anne Wessels, oprichter van huidverzorgingsmerk Azulan, en orthomoleculair therapeut Anita Visscher hun visie op het groene ‘wonderpoeder’.
Wat is het nu eigenlijk?
Jacomijn Oerlemans van onderzoeksbureau Dermabase voerde samen met haar team een onderzoek uit naar matcha. Ze onderzochten niet alleen de herkomst en verwerking, maar ook de gezondheidsvoordelen en toepassingen. “Matcha is een Japanse groene thee in poedervorm,” legt Jacomijn uit. “Het wordt gewonnen uit de jonge bladeren van de Camellia sinensis-plant, die speciaal worden gekweekt en verwerkt om de concentratie antioxidanten en bioactieve stoffen te verhogen. Ons onderzoek bevestigt dat matcha, dat traditioneel als thee wordt gedronken, sinds 2022 wereldwijd sterk in populariteit is gestegen.” Hoewel matcha geroemd wordt om zijn ontgiftende, ontstekingsremmende en kalmerende eigenschappen, blijkt uit het onderzoek van Dermabase dat de toepassing ervan in de schoonheidsindustrie nog relatief beperkt is.
Grasachtige smaak
Matcha staat bekend om zijn grasachtige, aardse smaak, die te danken is aan de unieke kweekmethode. “De theestruiken worden voor de oogst afgedekt met schaduwdoeken, wat de productie van chlorofyl verhoogt,” legt Jacomijn uit. “Dit geeft de bladeren van de Camellia sinensis-plant niet alleen hun intense groene kleur, maar ook hun karakteristieke smaak.” Na de oogst worden de bladeren gestoomd, gedroogd en tot een fijn poeder vermalen. In tegenstelling tot reguliere groene thee, waarbij alleen het aftreksel van de bladeren wordt gedronken, wordt bij matcha het hele blad verwerkt. Hierdoor is de concentratie aan vitaminen, mineralen en antioxidanten, zoals catechines en EGCG (epigallocatechinegallaat), aanzienlijk hoger.
​
Jacomijn: “Er is nog weinig bewijs uit klinische studies van de voordelen van matcha op de menselijke huid.”
Effecten op de gezondheid
Tegenwoordig wordt matcha verwerkt in tal van producten, van thee en koffie tot voedingsmiddelen en supplementen. Foto’s van BN’ers en internationale celebrities met een matcha-drankje in de hand duiken regelmatig op, terwijl hippe koffiebars en restaurants inspelen op de trend. Jacomijn licht toe: “Klinische studies suggereren dat matcha stress en angst kan verminderen en een lichte verbetering kan geven in de aandachtspanne en het geheugen, zowel op korte als langere termijn. In studies met muizen bleek matcha daarnaast het lipidenprofiel en de glucosestofwisseling te verbeteren en ontstekingen te verminderen. Wat betreft stemming of humeur zijn er echter geen significante effecten aangetoond.” Toch is het wetenschappelijke bewijs over de gezondheidsvoordelen van matcha nog beperkt, vooral als het gaat om huidverzorging. “Hoewel sommige studies wijzen op antioxidante en ontstekingsremmende eigenschappen, zijn deze onderzoeken grotendeels uitgevoerd in laboratoria (in vitro) of op dieren. Er is nog weinig bewijs uit klinische studies op de menselijke huid,” benadrukt Jacomijn.
​
Matcha in cosmeticaproducten
Volgens onderzoek van Dermabase is matcha niet opgenomen in de INCI-database (International Nomenclature of Cosmetic Ingredients) en wordt het ingrediënt ook niet vermeld in de officiële Europese ingrediëntenlijst. Desondanks wordt matcha wel gebruikt in een klein aantal gezichtsverzorgingsproducten. In Nederland bevat slechts 0,32% van de 12.800 onderzochte gezichtsverzorgingsproducten matcha, voornamelijk in maskers en reinigingsproducten. Merken waarin matcha is verwerkt, zijn bijvoorbeeld Mitomo, Some by Mi, Heimish en Garnier. In de Verenigde Staten toont de EWG Skin Deep-database 99 producten met matcha van de 124.286 geanalyseerde producten. De organisatie heeft het ingrediënt echter nog niet volledig uitgewerkt op hun website.
​
Anne: “Onze huid leeft in dit klimaat; het meest passend is daarom het gebruik van een plant die zich hier vier seizoenen staande weet te houden.”
Veelzijdig ingrediënt
Anne Wessels, oprichter van Azulan, ziet matcha in huidverzorging als een interessant ingrediënt. “Matcha zit boordevol antioxidanten,” licht Anne toe. “Voor de diepere huidlagen doet matcha minder, maar het zorgt er wel voor dat de hydrolipide film van de huid beter vocht vasthoudt, het ondersteunt de huidbarrière en beschermt onder meer tegen vrije radicalen en de negatieve effecten van UV-stralen. Het is een veelzijdig ingrediënt en geschikt voor veel huidtypen.” Ondanks de positieve effecten van matcha gelooft Anne toch meer in het gebruik van ingrediënten op de huid die passen bij de omgeving waarin je leeft – net als bij voeding. “Onze huid leeft in dit klimaat; het meest passend is daarom het gebruik van een plant die zich hier vier seizoenen staande weet te houden. Tegenwoordig vinden we het heel normaal om bijvoorbeeld bananen in ons dieet toe te voegen, terwijl traditioneel Nederlandse gewassen zoals boerenkool, aardpeertjes en aalbessen minstens zo voedzaam zijn en afgestemd zijn op onze behoeften. Dit geldt ook voor huidverzorging.”
Uit West-Europa
Anne is medisch onderlegd en opgeleid als Organic Skincare Formulator. Ze heeft veel kennis van ingrediënten, herkomst en toepassingen. Al die kennis bundelt ze in haar eigen cosmeticamerk Azulan. “Er zijn tal van alternatieven als je een krachtige antioxidanten-boost zoekt die hydrateert, maar die eveneens afkomstig zijn uit West-Europa,” vervolgt Anne. “Denk bijvoorbeeld aan zwarte bessen, druivenpit, engelwortel, duindoorn en algen. Dat zijn fantastische alternatieven, die beter inspelen op de Nederlandse huidbehoeften dan het Japanse matcha. Onze huid snapt snel en goed hoe deze ingrediënten haar kunnen ondersteunen en benut ze optimaal. Bovendien is het duurzamer om lokaal te kiezen.”
Betere opties
Zelf speelt Anne hier ook op in met haar cliënten. Voor cliënten uit Spanje gebruikt zij andere elementen in de huidverzorging op maat dan voor Nederlandse cliënten, gebaseerd op het klimaat waarin zij leven en de ingrediënten die daar vandaan komen. “Als we kijken naar huidverzorging in de loop der jaren, dan blijft de markt zich ontwikkelen en wordt er veel getest. Nieuwe ontdekkingen worden gedaan, maar ook ingrediënten die al honderden jaren een bewezen effect hebben, zoals smeerwortel, blijven relevant. Groene thee is overigens niet nieuw op het gebied van cosmetica; Elizabeth Arden gebruikte het al jaren geleden in bijvoorbeeld parfums. In Japan wordt matcha zelfs al honderden jaren in huidverzorging verwerkt. Trends komen vaak voort uit marketingtrucs en bewegen als golven over de wereld. Matcha is geen onzinnige trend, maar voor wie in Nederland leeft, zijn er betere opties. Waarom zoeken naar exotische ingrediënten als we zoveel waardevols dichtbij huis hebben?”
​
Anita: “Groene thee met zijn catechinen en EGCG is een mega booster aan antioxidanten.”
Gezonde krachtpatser
Orthomoleculair therapeut Anita Visscher zweert bij de gezondheidsvoordelen van matcha bij oraal gebruik. Ze verruilde een jaar geleden het drinken van koffie door een matcha latte. “Eerst miste ik de kick van de koffie,” vertelt Anita, “ maar nu neem ik iedere dag een matcha latte en dat geeft een heerlijk en rustig begin van de dag, zonder het gejaagde gevoel en de stress die ik had toen ik nog koffie dronk. Ik had ook vaak barstende hoofdpijn als ik een dag geen koffie dronk, heel vervelend en herkenbaar voor veel koffiedrinkers. Matcha is bovendien niet alleen heel lekker, vind ik, maar ook super gezond. Het zit bomvol krachtige catechinen, met als superheld EGCG; antioxidanten die je lichaam hard nodig heeft om alle oxidatieprocessen onschadelijk te maken. Oxidatie is een continu, schadelijk proces in je lichaam, want het breekt je cellen af. Het gebeurt als je eet of sport, maar ook wanneer je lever de pesticiden uit je eten aan het ontgiften is. Daarom hebben we veel antioxidanten nodig om deze oxidatie onschadelijk te maken. Groene thee met zijn catechinen en EGCG is een mega booster aan antioxidanten.”
Darmflora in balans
“Groene thee-extract helpt de darmflora weer in balans te brengen en bacteriën die klachten veroorzaken te elimineren,” vervolgt Anita. “De antioxiderende werking beschermt het lichaam tegen vrije radicalen en suikers; het verhoogt de weerstand van het immuunsysteem. Is de darmflora niet in balans, dan heeft dat effect op de huid. Bij een lekkende darm bijvoorbeeld, worden grotere voedingsdeeltjes doorgelaten naar de bloedbaan die daar niet horen. Dit zorgt voor laaggradige ontstekingen in je lichaam die vermoeidheid en een verzwakt immuunsysteem kunnen veroorzaken.
Het ontgiften van het lichaam gebeurt via de urine, de ontlasting én de huid. Een onrustige of doffe huid, acne, allergieën of ontstekingen kunnen daardoor vaak herleid worden naar de darmen. Groene thee-extract of matcha kunnen hierbij helpend zijn, maar matcha is nooit alleen de oplossing. Mijn orthomoleculaire aanpak is een systemische aanpak, waarbij ik het hele lichaam meeneem en tekorten aanvul die voor een disbalans zorgen. Toevoegen van bijvoorbeeld omega-3 en vitamine D en E zijn ook belangrijke stoffen om de huid van binnenuit te verbeteren.”
80% van binnenuit
“Verder heeft matcha een bewezen werking op de binding van zware metalen, zoals vullingen in het gebit, metalen in voeding maar ook het dragen van oorbellen. De lever kan het zwaar hebben om die metalen af te voeren. Matcha of groene thee-extract kan die ontgifting ondersteunen.” Anita vraagt zich af of matcha in huidverzorgingsproducten een effect hebben. “Hulpmiddelen van buitenaf zijn vaak een pleister en pakken niet de oorzaak aan. Ik geloof dat 80% van binnenuit opgelost dient te worden; matcha-gezichtscrème kan dan wellicht aanvullend helpen, maar zal zonder aanpak van de oorzaak zoals intoleranties , lekkende darm of verzwakte lever, weinig uithalen.”
​
De voordelen van groene thee
Anita deelt haar voordelen van het oraal gebruik van groene thee:
-
Bevordert de groei van goede darmbacteriën.
-
Werkt tegen een candida- en helicobacter pylori-besmetting in je darmen.
Candida is een schimmel die voor veel winderigheid en diarree kan zorgen.
De helicobacter zit vaak in je maag en verstoort je eiwitvertering. -
De catheninen in groene thee stimuleren de groei van je darmslijmvlies, dat ervoor zorgt dat pathogene bacteriën en virussen niet vanuit je darmen in je bloedbaan komen.
-
Zorgt voor afvoer van zware metalen uit je lichaam.
-
Ondersteunt de ontgifting van je lever en dat is belangrijk om de schadelijke gasvorming in je darmen te ontgiften. Als deze gifstoffen niet goed worden afgevoerd, blijf je je moe en lusteloos voelen.
-
Uit onderzoek is gebleken dat groene thee je vet- en suikermetabolisme verbetert én preventief werkt tegen heel veel soorten kanker.
​
Recept voor een matcha latte
Ben je benieuwd naar de voordelen en wil je de macha latte proberen voor jezelf of in de salon? Anita deelt haar recept:
Benodigdheden:
- Potje Matcha
- Plantaardige melk, bijvoorbeeld amandel of cashew
- Matcha bamboeklopper
- Matcha bamboelepel/doseerlepel
- Steelpannetje met melkklopper of elektrische melkopschuimer
- Grote theekop
Bereiding
“Laat de matcha niet in aanraking komen met metaal, want daar krijg je een bittere smaak. Vandaar de bamboelepel en de bamboeklopper; essentiële onderdelen voor een lekkere matcha latte. Verwarm wat water tot 70 graden Celsius. Doe één flinke schep met de bamboelepel of twee kleine schepjes matchapoeder in de theekop. Vul de kop driekwart met het warme water. Mix de matcha flink door het water met de bamboeklopper. Doe dit niet langer dan 30 seconden, want ook dan wordt de matcha bitter. Giet vervolgens de opgeklopte melk erbij en je hebt een heerlijke matcha latte.”